Middagsymposium


11 januari 2018


Bildung.city | Amsterdam

Programma

13.00 – 13.30 uur – Inloop met koffie en thee

13.30 uur – Welkomstwoord. Zedendelinquenten: wie zijn het?
Jaap van Vliet

13.45 uur - Jeugdige zedendelinquenten: een studie naar subtypen en recidive
Prof. dr. Jan Hendriks, werkzaam bij de rechtenfaculteit op de Vrije Universiteit Amsterdam

Tijdens zijn presentatie zal Jan Hendriks aan de hand van zijn jarenlange onderzoek naar de jeugdige zedendelinquenten meer inzicht geven over de achtergrond en subtypen van jonge zedendelinquenten. Begint iemand altijd van jongs af aan met het plegen van zedendelicten? Wat zijn de mogelijke oorzaken van dit afwijkende gedrag? En hoe kan de maatschappij signalen herkennen ter voorkoming van zedendelinquentie? Hiernaast zal hij behandelen hoe reëel de angst voor herhaling eigenlijk is. Hoeveel procent recidiveert na behandeling? En wat heeft iemand nodig ter voorkoming van recidive?

14.30 uur – Crisissituaties rond de terugkeer van zedendelinquenten in de samenleving
Miranda Boone, hoogleraar Criminologie bij het Instituut voor Strafrecht & Criminologie

Miranda Boone zal tijdens haar presentatie ingaan op de terugkeer van een zedendelinquent in de samenleving. Wat betekent dit voor de maatschappij? En voor de zedendelinquent zelf? En welke drie fasen zijn er te onderscheiden bij crisissituaties rondom de identificatie of terugkeer van zedendelinquenten? Ook zal zij mogelijke aanbevelingen geven ter voorkoming van recidive en om dit terugkeerproces zo goed mogelijk te laten verlopen. En wat gebeurt er eigenlijk als iemand het recht in eigen hand neemt?

15.15 uur uur - Pauze

15.45 uur – De rol van de gemeente bij de terugkeer van zedendelinquenten in de samenleving
Ad Schreijenberg, Advocaat bij Adriaanse van der Weel Advocaten

Als de straf of behandeling erop zit, keren zedendelinquenten weer terug in de samenleving. Vanuit gemeenten komt vaak veel druk, want de meeste gemeenten hebben liever niet dat de veroordeelde zedendelinquent in hun gemeente komt te wonen. Helemaal niet als hun gemeente ook de plaats is waar het mis is gegaan. Wat betekent deze terugkeer dan voor de gemeente? Wat kunnen gemeenten en reclassering doen om recidive te voorkomen? Moeten zij de terugkeer van de zedendelinquent delen met de bewoners of niet? Hoe kunnen zij het taboe verbreken? Een mogelijkheid is om te investeren in projecten als COSA.

16.30 uur – Discussie

17.00 uur - Borrel